Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Ο Γυρισμός


Η ζωή της Σονια, μια 30 χρονη παντρεμένη Αγγλίδα, θα αλλάξει οριστικά όταν αποφασίσει να παει σε ταξίδι στην Γρανάδα της Ισπανίας με την καλύτερη της φίλη Μάγκι. Σκοπός του ταξιδιού είναι να παρακολουθήσουν μαθήματα χορού Salsa αλλά και Flamenco.
Μια μέρα, κάνοντας βόλτα στην πόλη, σταματάει σε ένα παλιό καφενείο ,El Barril. Βλέποντας κάποιες παλιές φωτογραφίες ενός τορερο και μιας χορεύτριας φλαμένκο, πιάνει συζήτηση με τον ιδιοκτήτη του καφενείου. Ο ηλικιωμένος Μιγκουελ αρχίζει να της διηγείται την ιστορία της οικογένειας Ραμιρεζ, οι πρωιν ιδιοκτήτες του καφενείου, στην διάρκεια του εμφύλιου πολέμου της Ισπανίας. Η Mercedes, η κόρη, αλλά και τα 3 αδέρφια της, ο Ιγνάτιο ο τορερος που θα υποστηρίξει τον Εθνικιστή Φράνκο , ο Αντόνιο ,ο δάσκαλος δημοκράτης και ο Εμίλιο, ο ονειροπόλος με την κιθάρα του θα ζήσουν τα τραγικά γεγονότα του εμφύλιου πολέμου .
Μέσα από την ιστορία των Ραμιρεζ, η συγγραφέας Victoria Hislop (η οποία έγραψε το Νησί ) μας περιγράφει το τι έζησαν χιλιάδες οικογένειες στην Ισπανία ανάμεσα το 1936 και το 1939, διχασμός μέσα στις οικογένειες, βιαιότητες, συλλήψεις αλλά και θέληση για επιβίωση. Μέσα σε 3 χρόνια, ο αριθμός των θυμάτων έφτασε το 1 εκατομμύριο ανθρώπους. Πολλοί από αυτούς τους θανάτους οφείλονται σε μαζικές εκτελέσεις κατά συντριπτική πλειονότητα από τον κυβερνητικό στρατό.
Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, η Γερμανία και η Ιταλία βομβάρδισαν επίσης πολλές πόλεις και χωριά. Ανάμεσα τους και η πόλη Guernica στην οποία σκότωσαν μόνο άμαχους. Ο Πικάσο, συγκλονισμένος από τη φρίκη της καταστροφής στην πόλη αυτή (στο βιβλίο περιγράφονται λεπτομερώς τα γεγονότα) ζωγράφισε το πίνακα Guernica το οποίο έγινε όργανο προπαγάνδας κατά του φασισμού και του Φράνκο. ( διαβαστε και Προπαγάνδα) Στο βιβλίο επίσης μπορούμε να διαβάσουμε την δολοφονία  του ποιητή Garcia Lorca μόνο επειδή ήταν ομοφυλόφιλος.
Το μυθιστόρημα αυτό πραγματικά με άγγιξε και κάποιες στιγμές μου ξέφυγε και ένα δάκρυ. Η πλοκή του είναι δυνατή, όμορφη αλλά και πλούσια σε ιστορικές λεπτομέρειες. Κάποια πράγματα θυμόμουν από το σχολείο (οπως το Guernica), τα βασικά μονό. Στα σχολεία μας μαθαίνουν μόνο τα βασικά, ποτέ την ουσία, ποτέ τι υπέφεραν πραγματικά... Το συνιστώ!
Στην συνέχεια κάποιες εικόνες του εμφύλιου πολέμου στην Ισπανία.

"Στην ζωή και στον πόλεμο, κανείς δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς πίστη"

Πολιτικοί λόγοι κατά τον φασισμό γινόταν σε όλη την Ισπανία το 1936.

Αιχμάλωτοι δημοκράτες.

Πρόσφυγες φεύγουν στην Γαλλία.

Άμαχοι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό,1937

Αφίσα με το σλόγκαν των δημοκρατών, No pasaran, Δεν θα περάσουν!

Βομβαρδισμός από τους Γερμανούς και τους Ιταλούς στην Βαρκελώνη,1938

Παιδάκια κάνουν παρέλαση με την εθνικιστική στολή.

Kαι παιδάκια έτοιμα να φύγουν από την χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips