Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Τα πουά ή Polka Dots

Μιας και μου αρέσουν πολύ τα πουά , είπα και γω να κάνω μια μικρή ερευνά για την ιστορία τους…
Το πουά πρωτοεμφανίστηκε στο μεσαίωνα στην Ευρώπη. Το να φοράς πουά όμως ήταν αρκετά ταμπού γιατί τότες δεν υπήρχαν υπολογιστές και μηχανές για να ζωγραφίσεις ομοιόμορφα πουά και έτσι θύμιζαν διάφορες αρρώστιες όπως λέπρα, σύφιλη, ευλογιά, η ιλαρά.
Στην περίοδο Αναγέννησης καθώς τα ρούχα και αξεσουάρ άρχισαν να δηλώνουν σε ποια τάξη ανήκεις στην Ευρώπη υπήρχε η μόδα του «Moucheron” (στα γαλλικά η μικρή μύγα). Ήταν ένα μικρό μαύρο μπάλωμα στρογγυλό που έβαζαν στο πρόσωπο για να καλύψουν μια κηλίδα η αντιθέτως για να δείξουν πόσο λευκή και άψογη επιδερμίδα είχαν.
Στα μέσα του 18ου αιώνα οι γυναίκες φορούσαν φλοραλ φορέματα αλλά η Γαλλική επανάσταση άνοιξε το δρόμο στο νεοκλασικό στιλ που ευνοούσε τα χρώματα πιο ανοιχτόχρωμα με πολύ πιο μικρά μοτίβα. Τότες βγήκαν και οι πρώτες μηχανές και τα πουα από αυτή την εποχή φαινόταν εξαιρετικά φρέσκα και μοντέρνα. Ήταν κάπως το σύμβολο πως μια καινούργια εποχή (η βιομηχανική) ερχόταν.
Ο αγγλικός όρος για πουά (polka dot) προέρχεται από ένα χορό της Βοημίας. Η σύνδεση του μοτίβο και του χορού είναι όμως θολή. Εν πάση περίπτωσή το 1844 ο χορός polka dot αλλά και το μοτίβο polka dot (πουά) ταξιδεύει από την Τσεχία στο Παρίσι, από το Παρίσι στο Λονδίνο και από κει στην Αμερική ..
Στις αρχές του 20ου αιώνα στην Αμερική το πουά είναι πρώτα πολύ τις μόδας στα παιδάκια χάρη στην Minnie Μαους.

Στην συνέχεια όμως το υιοθετούν οι pinups, όπως η Marilyn Monroe. Το να βάζεις πουά έδειχνε πως ήσουν κάπως παιχνιδιάρα, και όποιος λέει παιχνιδιάρα λέει και σέξι.

To πουά υπάρχουν ακόμα και μέχρι τις δεκαετίες 80 και 90 και τα τελευταία χρόνια είναι πάλι της μόδας. Γενικά το πουα σε εμπνέουν απλότητα και φρεσκάδα. Εσάς σας αρέσουν τα πουα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips