Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Hitchcock, ο μετρ του σάσπενς


Ένας από τους πολύ πολύ αγαπημένους μου σκηνοθέτες όλων των εποχών είναι αναμφισβήτητα ο Alfred Hitchcock. Η χαρά μου δεν περιγράφεται κάθε φορά που μπορώ να βρω μια ταινία του με ελληνικούς υπότιτλους! Έχω ακόμα δρόμο μπροστά μου για να έχω δει όλες του τις ταινίες αλλά κάνω υπομονή (καταραμένη Ελληνική τηλεόραση που δεν προβάλει παλιές Αμερικάνικες ταινίες!!!). Εμμμ ιδέα δώρο για τα επόμενα γενέθλια μου όλες οι ταινίες του σε DVD... Γίνεται;; Όποιος το διάβασε, το διάβασε!
Αυτός ο μεγάλος Κύριος λοιπόν μας άφησε σαν χθες πριν 35 χρόνια και ήθελα να του κάνω ένα αφιέρωμα!
Μετά από πολύ ψάξιμο σε διάφορες σελίδες, ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποια  πραγματάκια που δεν ξέραμε για τον εαυτό του και για τις ταινίες του

Μια από τις πιο γνωστές σκηνές του κινηματογράφου είναι σίγουρα η σκηνή στο ντους στην ταινία Psycho. Μια σκηνή η οποία δεν τρομοκράτησε άμεσα την πρωταγωνίστρια Janet Leigh όταν γυριζόταν (βέβαια δεν είχε και αληθινό αίμα, χρησιμοποίησαν σιρόπι σοκολάτας) αλλά στην συνέχεια βλέποντας το αποτέλεσμα στην μεγάλη οθόνη παραδέχτηκε ότι από τότες έκανε μόνο μπάνια . Η σκηνή, που ήταν εμπνευσμένη από μια σκηνή της Γαλλικής ταινίας "Diaboliques" , όπου βλέπουμε μια παρόμοια σκηνή αλλά σε μπανιέρα, δεν τρομοκράτησε μόνο την ηθοποιό. Μετά την προβολή της ταινίας, ο Χίτσκοκ έλαβε ένα γραμμα από ένα κορίτσι που του έλεγε ότι από τότες που ο πατέρας της είχε δει την Γαλλική ταινία αρνιόταν να μπει στην μπανιέρα, και από τότες που είδε την ταινία Psycho αρνιόταν να κάνει και ντους! Ο Χίτσκοκ της απάντησε με το καταπληκτικό του Βρετανικό χιούμορ "Στειλ'τον στο καθαριστήριο..."

O Hitchcock κάνει cameo σε 39 από τις 52 του ταινίες. Γενικά εμφανιζόταν έτσι ξαφνικά στο πρώτο μισαωρο της ταινίας για να μην μας αποσπάσει στην συνέχεια από την πλοκή. Ήταν η υπογραφή του, ένας τρόπος να μας διασκεδάσει πριν το τρόμο και το σασπενς.

Το εφέ αυτό της ταινίας Vertigo που βλέπουμε για να νιώθουμε την ίδια ζάλη του πρωταγωνιστή όταν βρίσκεται σε ύψος, εμπνεύστηκε από τον ίδιο τον  Χίτσκοκ όταν λιποθύμησε σε ένα πάρτι.


O Hitchcock φοβόταν τα αυγά (τα αυγά;;;;), την αστυνομία άλλα ακόμα πιο περίεργο, φοβόταν τις ίδιες τις ταινίες του. Σε μια συνέντευξη του το 1963 είπε "Φοβάμαι τις ταινίες μου, δεν τις βλέπω ποτέ! Δεν ξέρω πως ο κόσμος αντέχει να τις βλέπει." Ο δημοσιογράφος του είπε ότι αυτό δεν είχε καμία λογική και του απάντησε "Τι είναι η λογική; Δεν υπάρχει τίποτα πιο ηλίθιο από την λογική!".

Του άρεσε να κάνει περίεργα και βασανιστικά αστεία κύριός σε άτομα που πίστευε πως είναι ψώνια. Πχ σε πάρτι έβαζε μαξιλάρια που κάνουν κάποιο ήχο κάτω από την καρέκλα τους, σε δείπνο τους κέρναγε μπλε σούπα με μπλε παγωτό μόνο για να δει την αντίδρασή τους. Μια μέρα ένας κάμεραμαν καυχιόνταν για την καινούργια του ηλεκτρική κουζίνα και του έστειλε 2 τόνους κάρβουνο με ένα σημείωμα "πληρωμένα από τον Χίτσκοκ". Σε ένα από τα πιο κακά αστεία του εμπλεκόταν ένα στοίχημα μεταξύ αυτόν και ένα μέλος της ομάδας ότι δεν θα μπορούσε να μείνει αλυσοδεμένος μια ολόκληρη νύχτα σε μια κάμερα. Λίγο πριν ξεκινήσει το στοίχημα, ο Χίτσκοκ του πρόσφερε ένα ποτό αλλά την άλλη μέρα το πρωί όλη η ομάδα έμαθε πως είχε εμπλουτίσει το ποτό με ισχυρό καθαρτικό με αποτέλεσμα να έχουν βρει τον άνθρωπο κλαίγοντας σε μια λακκούβα από ... ξέρετε...
Δεν είσαι καλός σκηνοθέτης εάν δεν έχεις λίγη τρέλα πάνω σου! Τέλος!

2 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο αφιέρωμα για τον ιδιόρρυθμο αλλά μοναδικό μετρ! Οι εικόνες φαντασμαγορικές! Φιλιά και καλό μήνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απλα τον λατρευω!! Φιλακια και καλο μηνα Πετρα μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Blogging tips