Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Τελευταίο τρένο για το Παρίσι

Γεια σας!!
Καιρό είχα να γράψω στο μπλογκ μου και ο λόγος είναι ότι είχα προβλήματα με το υπολογιστή μου και το ίντερνετ γενικά.
Σήμερα θα ήθελα να σας μιλήσω για ένα βιβλίο που μόλις τελείωσα, το "Τελευταίο τρένο για το Παρίσι" από την Αμερικανίδα συγγραφέα Michele Zackheim. Είναι ένα βιβλίο που επέλεξα να διαβάσω επειδή με τράβηξε το ενδιαφέρον ότι ξετυλίγεται στην προπολεμική περίοδο.
Το βρήκα λίγο διαφορετικό απ΄οτι περίμενα. Όχι με την κακή έννοια όμως.
Η Ροζ, μια Αμερικανίδα, μισή Εβραία, φτάνει στο Παρίσι το 1935 για να εργαστεί ως ξένη ανταποκρίτρια. Μέσα από τα μάτια της, με ταξίδια ανάμεσα στο Βερολίνο και το Παρίσι, βλέπουμε πως εξελίσσονται τα γεγονότα που θα οδηγήσουν στο πόλεμο.
Αν και υπήρχε μια ιστορία αγάπης, δεν νομίζω πως ήταν αυτή η βάση του βιβλίου.. Πιστεύω πως  η Michele Zackheim το έγραψε (μετά από σίγουρα πάρα πολύ έρευνα) για να περιγράψει το πόσο τραγικός ήταν ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος. Πως καταστράφηκαν οικογένειες, χώρες και πόσο κακό μπορεί να κάνει ο άνθρωπος σε άλλους ανθρώπους.
Επίσης ήταν διαφορετικός και ο χαρακτήρας της Ροζ, που γενικά σε αυτές τις πολεμικές ιστορίες περιμένεις να δεις μια όμορφη κοπέλα που περιμένει να ρθει ο αληθινός της έρωτας. Αγάπησα το χαρακτήρα της,  ήταν μια δυναμική δημοσιογράφος (από αυτές που βλέπεις σε παλιές ασπρόμαυρες αμερικάνικες ταινίες) η οποία ζει σαν άνδρας, πίνει, και είναι αρκετά σκληρή με το περιβάλλον της. Αλλά δεν παύει να είναι και μια αθώα γυναίκα που πιστεύει πως μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα της και τα προβλήματα του κόσμου που ζούσε το εφιάλτη της ανόδου του ναζισμού.
Το βιβλίο είναι πάρα πολύ καλογραμμένο. Νιώθεις πραγματικά την ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής. Μου άρεσε που χρησιμοποίησε και ιστορικά πρόσωπα όπως την Κολέτ (Γαλλίδα λογοτέχνης) που του δίνει ένα αέρα αυθεντικότητας. Γενικά ήταν ένα καλό βιβλίο αλλά μην περιμένετε να βρείτε μια πλοκή που θα σας κάνει να πείτε ουαου, μια μεγάλη ιστορία αγάπης που θα σας συγκινήσει, εγώ το είδα περισσότερο σαν μια περιγραφή του Παρίσι και του Βερολίνου εκείνης της εποχής.


Το Βερολίνο στην εποχή που διαδραματίζετε το μυθιστόρημα







Εάν σας αρέσει η προπολεμική περίοδο δείτε και την Γαλλική ταινία Faubourg 36/ Paris 36

2 σχόλια:

  1. ΥΠΕΡΟΧΕΣ οι φωτογραφίες, υπέροχο το εξώφυλλο του βιβλίου. Πάντα έχεις ενδιαφέρουσες προτάσεις Αθηνά μου! Κι εγώ τώρα πια έλυσα τα θέματα με τον υπολογιστή μου. Φιλιά πολλά και καλό μήνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγω δυστιχος δεν ελυσα ακομα το δικο μου προβλημα!... να δουμε ποτε θα παρω καινουργιο λαπτοπ!! καλο μηνα!! φιλια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Blogging tips