Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Η Γκέισα.

Λευκό πρόσωπο σαν μιας πορσελάνινης κούκλας, περίπλοκο χτένισμα, κόκκινα χείλι, βαρύ κιμονό, βεντάλιες και χάρτινες ομπρέλες, μια ανατολίτικη ομορφιά που μας εμπνέει ερωτισμό, αυτή είναι η γκέισα. Ένας ερωτισμός που μας κάνει να πιστεύουμε πως είναι ιερόδουλες και όμως δεν είναι.

Από που προέρχονται; Στο 17ο αιώνα, σε Γιαπωνέζικες συνοικίες με πόρνες όπου σύχναζαν πλούσιοι έμποροι  υπήρχαν και κάποιες γυναίκες οι οποίες είχαν για μοναδικό ρόλο την  διασκέδαση αυτών των ανδρών μέσα από διάφορες τέχνες χωρίς όμως να φτάσουν σε καμία σεξουαλική πράξη. Αυτές οι γυναίκες ονομάστηκαν γκέισες, που αν το μεταφράσουμε από τα Ιαπωνικά σημαίνει γυναίκα καλλιτέχνης.

Οι Γκέισες  έπρεπε να είναι μορφωμένες. Από πολύ μικρή ηλικία έμπαιναν σε μια "σχολή" και μάθαιναν  την μουσική, την τελετουργία του τσαγιού, το παραδοσιακό χορό αλλά και να συμμετάσχουν σε μια συζήτηση.



Oι γκέισες έφθασαν στο απόγειο της δόξας και της φήμης τους, κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και το πρώτο του 20ού. (Οι φωτογραφίες που βλέπετε είναι όλες μια ίδιας γκέισα που την έλεγαν Hawaryu. Είναι γύρο στο 1910. Ήταν μια από τις πιο γνωστές στο Τόκιο.) Με τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τους Αμερικανικούς βομβαρδισμούς οι "οίκοι τσαγιού" παρέμεναν κλειστοί. Και αμέσως μετά τον πόλεμο, αρκετοί Ιάπωνες κερδοσκόποι άρχισαν να προσφέρουν στους Αμερικανούς στρατιώτες των στρατευμάτων κατοχής εκατοντάδες πόρνες που βαφτιζονταν σε "γκέισες" (Άλλο το geesha η πόρνη, έτσι τις φώναζαν οι Αμερικάνοι με λάθος προφορά και άλλο η geisha η καλλιτέχνης). Οι κοπέλες φορούσαν κιμονό και μιμούνταν τις Γκέισες με την διαφορά ότι το κιμονό που φορούσαν οι αληθινές γκέισες δενόταν πάρα πολύ σφιχτά από πίσω ενώ οι πόρνες έκαναν ένα απλό κόμπο μπροστά για να βγάζουν πιο γρήγορα για την σεξουαλική πράξη. Οι πραγματικές γκέισες επέστρεψαν γύρο στην δεκαετία 50 και με την επίσημη απαγόρευση της πορνείας στην Ιαπωνία το 1957, η θέση τους αποκαταστάθηκε και πάλι.
Σήμερα οι αυθεντικές γκέισες είναι προς εξαφάνιση, λέγεται πως έχουν μείνει μόνο 1000 με 2000 σε όλη την Ιαπωνία. Και κάποιες που το παίζουν  γκέισες είναι απλώς παγίδα για τουρίστες
Στο βιντεακι θα δείτε την προετοιμασία μιας γκέισα το 1935

Τα τελευταία μου κοσμηματακια εμπνεύστηκαν από τις γκέισες

2 σχόλια:

  1. Δε λέω, η ιστορία έχει ενδιαφέρον, αλλά τα μπιζού -και ειδικά το κολιέ- είναι το κάτι άλλο! Το 'χεις Αθηνούλι :)) Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω πολυ πολυ Πετρα μου!! καλο σαββατοκυριακο!

      Διαγραφή

Blogging tips