Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

HALLOWEEN ...

Σήμερα λίγο παντού στην Αμερική αλλά και σε πολλές δυτικές χώρες μικρά παιδιά μεταμφιέζονται σε κάτι τρομακτικό και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας γλυκά και λέγοντας "trick or treat" (φάρσα η κέρασμα). Αυτό είναι το Halloween... Αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ από που προέρχεται αυτή η γιορτή;
Έχω ψάξει λίγο σε διάφορες σελίδες και το συμπέρασμα είναι ότι μάλλον προέρχεται από 3 παλιές γιορτές : από ένα Κελτικό φεστιβάλ (η γιορτή του Samhain που σημαίνει τέλος του καλοκαιριού), από μια Ρωμαϊκή γιορτή (η ημέρα της Pomona) και απο την Χριστιανική γιορτή (των Αγίων Πάντων).
Οι Κέλτες ήταν ένας πολυθεϊστικός λαός που ζούσε πριν χιλιάδες χρόνια στην Βρετανία, τη Σκωτία και την Ιρλανδία. Λάτρευαν πάνω απ'ολα τον Θεό του Ηλιου που μεγάλωνε τις καλλιέργειες τους. Η πρωτοχρονιά τους άρχιζε 1 Νοεμβρίου και την παραμονή εκείνης της μέρας γιόρταζαν το τέλος της σεζόν του Ηλίου και η αρχή του σκότους. Ήταν η γιορτή του Samhain, επειδή πίστευαν ότι, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο Θεός τους o Ήλιος ήταν αιχμάλωτος του Samhain, τον πρίγκιπα του σκότους. Εκείνη την μέρα οι Κέλτες πίστευαν πως ο Samhain συγκέντρωνε όλες τις ψυχές των νεκρών για να επισκεφθεί το παλαιό σπίτι τους. Αυτές οι ψυχές έπαιρναν διάφορες μορφές, μαύρες γάτες, νυχτερίδες...
Αυτό το πράγμα τρόμαζε πάρα πολύ τους Κέλτες γιατί πίστευαν πως οι ψυχές θα πήγαιναν να κλέψουν την σοδεία τους. Έτσι οι Δρυίδες αναβαν τεράστιες φωτιές πάνω στους λόφους μέσα στο δασός για να διώξουν τα κακά πνεύματα. Αργότερα άφησαν τις προσευχές και στην θέση εκείνη την ημέρα έβαζαν τρόφιμα μπροστά στις πόρτες των σπιτιών τους σαν δώρο στα πνεύματα για να μην κάνουν κακό στην σοδειά τους. (Αυτό εξηγεί το "trick or treat"). Και επειδή φοβόντουσαν να κυκλοφορήσουν έξω εξαιτίας τα κακά πνεύματα εκείνης της ημέρας αποφάσισαν να μεταμφιεστουν σε μάγισσες και φαντάσματα για να μην τους αναγνωρίσουν και να νομίζουν ότι είναι δικούς τους ! Για να τους διωκουν τα κακά πνεύματα μακρια απο το σπιτι τους, οι Κέλτες έβαζαν μπροστά στην πόρτα τους ένα γογγύλι το οποίο το σκάλιζαν σαν ανθρώπινο πρόσωπο και στο οποίο έβαζαν μέσα ένα κερί.
Πολλά πολλά χρόνια αργότερα αντικατέστησαν το γογγύλι με την κολοκύθα σύμφωνα με ένα Ιρλανδικό μύθος που έλεγε ότι ένας τεμπέλης αλλά πανέξυπνος αγρότης (ο Jack) κατάφερε να ξεγελάσει και να παγιδεύσει τον Διάβολο με έναν σταυρό. Ο Τζακ αρνήθηκε να απελευθερώσει τον Διάβολο μέχρι να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία. Ο Τζακ δέχτηκε να τον απελευθερώσει με την προϋπόθεση ότι όταν πεθάνει, ο Διάβολος να μην τον αφήσει να μπει στην Κόλαση. Πεθαίνοντας λοιπόν ο Τζακ, η συμφωνία τηρήθηκε και από τότε, ο Jack φτιάχνει αυτά τα φανάρια από κολοκύθα, βάζει ένα κερί μέσα τους και περιπλανάται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης για να βρει ένα μέρος να αναπαυθεί. (Jack-o-Lantern)
Στο πρώτο αιώνα Μ.Χ., οι Ρωμαίοι εισέβαλαν στην Αγγλία φέρνοντας μαζί τους τα έθιμα τους. Οι Ρωμαίοι είχαν 2 σημαντικές γιορτές ,Feralia και Pomona όπου όπως οι περισσότερες Ρωμαϊκές γιορτές υπήρχε πολύ μεθύσι και όργια. Το φεστιβάλ Feralia γιόρταζε τους νεκρούς και το φεστιβάλ Pomona που επεφτε 1 Νοεμβριου γιόρταζε την θεά των φρούτων, δέντρων. Πάντα την συμβόλιζαν με ενα μήλο. Πολλά εθιμα του Halloween σχετίζονται με την πρόβλεψη του μέλλοντος. Οι συμμετέχοντες γεμίζουν κουβάδες με νερό και μήλα και λέγεται ότι ο πρώτος που θα τραβήξει ένα μήλο χωρίς να χρησιμοποιήσει τα χέρια του είναι ο πρώτος που θα παντρευτεί. .... Για τους επόμενους 3 αιώνες Samhain, Feralia και Pomona εγινα μια γιορτή με τα έθιμα των Κελτών και των Ρωμαίων.
Το 835, η η Καθολική Εκκλησία καθάρισε όλες τις Παγανιστικές και Ρωμαϊκές γιορτές και αποφάσισε ότι η 1η Νοεμβρίου θα είναι η ημέρα των Αγίων Πάντων. Στα Αγγλικά λέγεται "All Hallow's Day". Έτσι η παραμονή εκείνης της ημέρας λέγεται "All Hallow's Evening" η "All-hallow-even", απο κει και το όνομα Halloween... Κατάργησε όλα τα μεθύσια και τα όργια των Ρωμαίων και τα αντικατέστησε με προσευχές αλλά παρ'ολα αυτά κρατώντας κάποια έθιμα.
To 1846 πολλοί Ιρλανδοι μετανάστευσαν στην Αμερική φέρνοντας μαζί τους το δικό τους Halloween, με τις τρομακτικές στολές, τον Jack-o-Lantern και τα "trick or treat", οι μεγάλες φωτιές, παιχνιδάκια με μήλα, φρούτα και καραμέλες.
Ηταν πολυ ευχαριστο να ψαχνω διαφορα για αυτη την γιορτη, σας αρεσε το αρθρο μου;
Καποια κοσμηματακια επνευσμενα απο αυτη την μερα, τα οποια μπορειτε να βρειτε στην σελιδα μου facebook https://www.facebook.com/pages/Mamzelle-Gaga-Χειροποιητα-Handmade/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips