Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Νερό για Ελέφαντες


Μόλις τελείωσα να διαβάζω το βιβλίο "Νερό για Ελέφαντες" της Γκρούεν Σάρα. Είναι ένα βιβλίο που επέλεξα να διαβάσω γιατί αρχικά λατρεψα την ταινία με την Reese Witherspoon και τον Robert Pattinson. Καλύτερα βέβαια είναι να διαβάζει κανείς το βιβλίο πριν δει την ταινία και όχι το αντίθετο αλλά δεν απογοητεύτηκα καθόλου. Και ο λόγος είναι ότι η μαγεία του τσίρκου παραμένει ακόμα και αν δεν την βλέπεις αλλά την φαντάζεσαι
Ο Τζεικομπ ,ένας 90χρονος, ζει σε ενα οίκος ευγηρίας. Μια μέρα στο πάρκινγκ απέναντι από τον οίκο, έρχεται ένα τσίρκο και αρχίζει να θυμάται τα νιάτα του. Πως πέθαναν οι γονείς του σε ένα τροχαίο, πως απελπισμένος έφυγε από την αίθουσα όπου έδινε τις τελευταίες του εξετάσεις στην κτηνιατρική για να μπει τυχαία στο τραίνο του πεπρωμένου του, ενα τσίρκο. Εκεί ερωτεύεται την όμορφη Μαρλεν ,η οποία είναι ήδη παντρεμένη με τον σαδιστή διευθυντή του τσίρκου, την αδάμαστη ελεφάντινα Ροζι την οποία θα ανακαλύψει πως να επικοινωνήσει μαζί της αλλά και ένα σκληρό κόσμο όπου άνθρωποι και ζώα εκμεταλλεύονται.
Η συγγραφέας μας ταξιδεύει πάρα πολυ ωραία στην Αμερική της ποτοαπαγόρευσης και της οικονομικής ύφεσης της δεκαετίας 30 μετά από έρευνα. Στο τέλος του βιβλίου μας εξηγεί πως της ήρθε η ιδέα να γράψει το βιβλίο, πως εμπνεύστηκε από ένα άρθρο που διάβασε για τον Εντουαρτ Τ.Κελτι, ενας φωτογράφος που ακολουθούσε περιοδεύοντα Τσίρκα κατά τις δεκαετίες 20' και 30'. Στην συνέχεια αγόρασε βιβλία με φωτογραφίες τσίρκων του παλιού καιρού. Η πρώτη εκδοχή του βιβλίου στην Αμερική συνοδευόταν από μερικές φωτογραφίες, πράγμα δύστυχος που δεν το έκαναν στην Ελλάδα.







Τέλος, επισκέφτηκε το μουσείο του τσίρκου όπου εμαθε διάφορα γεγονότα και ανέκδοτα τα οποία τα ενσωμάτωσε μέσα στο βιβλίο. Πέρασε ένα ολόκληρο σαββατοκύριακο μέσα σε ένα ζωολογικό κήπο για να μάθει την γλώσσα του σώματος του ελεφάντων και την συμπεριφορά τους. Επίσης ενσωμάτωσε και την τρομακτική και πολύ αληθινή παράλυση απο τζαμαϊκανή πιπερόριζα που έβαζαν στο αλκοόλ και που ρήμαξε την ζωή χιλιάδων Αμερικανών στην διάρκεια της ποτοαπογορευσης.
Ένα βιβλίο που συνιστώ ανεπιφύλακτα και αν δεν σας αρέσει να διαβάζετε, δείτε τουλάχιστον την ταινία. Είναι ότι πιο αισθητικό έχω δει από το Moulin Rouge.
Και ότι αγαπώ φυσικα με εκπνεει και ενα κοσμηματάκι. Λατρευώ τον μαγικό κόσμο του τσίρκου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips